Litteratur & Böcker

Beställ våra böcker till lägst pris här (finns även i Internetbokhandeln): Litteratur & Böcker

lördag 29 december 2007

Psykolog: Blir genier bokstavsbarn i Sverige?

Sagan om Asperger
Kata växte upp som en väldigt undandragen och blyg, ensam och lite lillgammal flicka. Ibland var hon förskrämd av för många främmande barn, äldre syskon, aggressiva och fulla gubbar och slagsmål. Dom yngre barndomsåren präglades delvis av nedstämdhet och skam över pappans yrke som renhållningsarbetare och hans svåra dryckenskap, delvis av sorgen över att hon blev mycket hårt ansatt, retad och ifrågasatt av andra barn i skolan. Hon ville gärna bli sedd, men ägnade större delen av sitt liv med att ensam sitta i ett hörn för sig själv och inte tala till eller bli tilltalad av någon.

Sagan om ADHD
August genomförde provet i skolan , men han var inlärd det gängse skrikmanéret. Han skrek som en häst. Det gick dåligt. Efter provets slut förkunnade läraren domen. Han skulle inträda i elevskolan. Nej det ville han inte! Han grät av ilska, gick hem och åt en kula opium, som han länge gömt, men utan verkan. Därpå släpades han ut av en kamrat och fick sig ett rus. Följande morgon var han som sönderslagen, sårig, riven. Nerverna dallrade ännu, och skammen och ruset hettade i kroppen. Vad skulle han göra?

Sagan om Carl von Linnés arv
Sedan Linnés kategorisering av växtriket älskar svenskarna ordning och reda i sin omedelbara omgivning, som landstingen och psykiatrin sin diagnostisering och sina journaler. Det blir lugnt och skönt då (i illusionen av den fullständiga och kontrollerade vetenskapen) och överblicken känns bättre. Socialstyrelsen säger (i pressrelease 2007-12-18) på sin hemsida "att det behövs mer kunskap om vilka insatser som fungerar för personer med psykisk sjukdom och psykiska funktionshinder och vill därför att en sammanhållen modell för hur kunskap som produceras ska samlas ihop och göras mer tillgänglig för praktiken. Praktisk nytta i de verksamheter som möter patienter och klienter måste stå i centrum och samlas i en gemensam nationell strategi ", enligt Socialstyrelsen. En femårig satsning där det bland annat ingår nationella råd och en fördelning av sammanlagt 100 miljoner kronor för att genomdriva strategin med att förstå de psykiska sjukdomarna ska därför genomföras. Det låter lika vackert ordnat som det är absurt och illusoriskt, men så typiskt svenskt ordningsamt. Pengarna rakt i sjön! Ännu fler kategoriseringar behövs, ytterligare problemfokusering och snusförnuftigt vetande om en galenskap ingen egentligen vill befatta sig med utan att riskera personlig hälsa, tidspillan och stor uppoffring, som blir nödvändig. Fler diagnoser och manualer till psykologer, psykiatriker och rättsskipande myndigheter att försöka följa, försörja sig på, beskriva och uttolka. Om Kata eller August inte passar in i manualen så ändrar vi den igen för tjugofemte gången, och allting blir helt säkert bra och mycket tryggare.

Sagan om Enfald i stället för Mångfald
Det FÅR helt enkelt inte vara så att vi alla människor är OLIKA och BOKSTAVSBARN som de olika bokstäverna i vårt alfabete, men med individuella, ibland kanske lite udda och helt igenom mänskligt grundlagda behov. Kanske måste vi börja där? Vi behöver inga fler utredningar om bokstavskombinationer, ingen mer ekopati mot vårdgivare och vårdtagare. Satsa hellre dessa pengar i skolan och kulturlivet samt på enskilda barns talangutveckling och gynnsamma socialisation. Kata (alias Greta Garbo) råkade vara en av sin tids större magnifika skådespelerskor och hon trollbinder fortfarande människorna med sin legendariska skönhet och fantastiska utstrålning. August Strindbergs diktning blev klart nybildande och uppfriskande för det svenska språket. Båda legenderna lever än och bevars - utan livsavgörande diagnoser. Modern psykiatri påhejad av en tandlös tillsynsmyndighet utan uppenbar psykologisk kompetens att definiera behovet av insatser vid psykisk sjukdom, riskerar dagligen att tysta och döda sådan genialitet och oslagbar kreativitet i Sverige idag. Kanske enbart genom för pretentiösa och helt missriktade diagnoser, samt felaktigt bemötande av ibland känsliga men ofta högt begåvade och talangfulla individer.

K A T Eliazon

Inga kommentarer:

Ny bok i psykologi - Eliazon

Publicerar i tryckt limbunden bokform 35-års erfarenheter och sentenser inom ämnesområdet psykologi. Boken (637 sidor i vackert mattlaminerat omslag) kan köpas alt. beställas hos din bokhandlare genom distribution via Publit.se och Bokrondellen. Du kan även beställa ditt exemplar via följande widget:

Köp boken PERSPECTIVAE - Världens bästa pappa hos:
Bokextra       Skolshoppen       Capris       Tanum       Bokliv       Lycknis       Antikvariat.net       BTJ       Ord&Bok        Booky       Bokia       Adlibris        Bokus
Jämför priser       Har du läst boken? Skriv en recension
Låna boken: Stockholms stadsbibliotek       Lunds universitets bibliotek      Innehållsförteckning     Läs recension av boken

Eliazon Beauté World Magazine