Litteratur & Böcker

Beställ våra böcker till lägst pris här (finns även i Internetbokhandeln): Litteratur & Böcker

tisdag 29 mars 2011

Sexting - bilden i mitt öga

Enligt en nyligen genomförd opinionsundersökning refererad av O'Keeffe et al. i PEDIATRICS (Official journal of the American Academy of Pediatrics publiserad online Mar 28, 2011) , så loggar 22% av tonåringarna in på sin favoritwebbplats mer än 10 gånger per dag, och mer än hälften av alla ungdomar loggar in på sociala medier mer än en gång varje dag. Sjuttiofem procent av tonåringarna har nu egna mobiltelefoner och 25% använder dem för sociala medier, 54% använder dem för textning, och 24% använder dem för ett omedelbart messande. En inte oväsentligt stor stor del av den här och antagligen kommande generationers sociala och känslomässiga utveckling styrs och påverkas samtidigt via Internet och genom användningen av telefoner med olika typer av applikationer.

Genom Internetnärvaron så kan man förbättra kommunikativa och socialiserande förmågor genom att få bättre uttrycksmöjligheter för ett samhällsengagemang, förbättring av individuell och kollektiv kreativitet genom utveckling och utbyte av konstnärliga och musikaliska strävanden, få en tillväxt av idéer från skapandet av bloggar, podsändningar, video och spel etc. En mångfald av diversifierade kontakter kan ge ökad respekt, tolerans och ökad utbyte i både personliga och globala frågor, samt främja en individuell identitetsutveckling och unika sociala färdigheter. Möjligheterna till lärande breddas när man t ex genom Facebook och liknande sociala medier och program kan samla elever utanför klassen i samarbete, utbyte av idéer, uppdrag etc. Vissa skolor använder t ex framgångsrikt bloggar som pedagogiska verktyg, vilket har fördelen av att förstärka kunskaperna i svenska eller engelska, skriftlig framställning och kreativitet. Många ungdomar upplever även att de online också kan få bra tillgång till information om angelägna hälsofrågor (t ex sexuellt överförbara infektioner, stresshantering och tecken på depressioner) på ett enkelt och anonymt sätt.

På grund av begränsade förmågor till självreglering och stor känslighet för grupptryck, löper barn och ungdomar en viss risk, när de navigerar och experimenterar med det stora utbudet av sociala medier och nätverkstjänster. Problem som förtjänar stor medvetenhet omfattar förstås Internet missbruk med samtidig sömnbrist och s.k. Facebookdepression, där inte minst begäret genom syndriften är betydelsefulla inslag i symtombildningen. Ny forskning tyder även på att det ofta förekommer online uttryck för offline beteenden, såsom mobbning, kotteribildning och ett riskfullt sexuellt experimenterande. Cybermobbning, integritetsövergrepp och s.k. "sexting" (när man skickar SMS med bilder på barn eller tonåringar, som är olämpliga, obscena, nakna eller utför sexuella handlingar) är några sådana risker. Enligt en färsk undersökning "SEX AnD TECH - Results from a Survey of Teens and Young Adults", har cirka 20 procent av tonårspojkar och flickor skickat sådana "sexting"-meddelanden där effekten av den känslomässiga smärtan som bilden orsakar kan vara enormt starka för barnet på bilden, (samt även för antingen avsändaren eller mottagaren när den ofta får allvarliga rättsliga och psykologiska konsekvenser, inkl. suicid). Sexuellt anspelande meddelanden (text, e-post, IM) är t om ännu mer utbredda än sexuellt suggestiva bilder.

FEM SAKER ATT TÄNKA PÅ INNAN du trycker på "SKICKA"
1. Förutsätt inte att något du skickar eller postar kommer att förbli privat.
Meddelanden och bilder kommer att skickas runt även om du tror att de inte kommer att göra det. 40% av tonåringar och unga vuxna säger att de har fått en sexuellt anspelande bild eller meddelande (som ursprungligen avsågs att vara privat) 20% uppger att de faktiskt har delat ett sådant meddelande med någon annan än den person för vem det ursprungligen var tänkt att delas med.

2. Det finns ingen ångervecka i cyberrymden.
Något som verkar roligt och lite flörtigt och görs på ett infall kommer aldrig riktigt att försvinna. Potentiella arbetsgivare, rekryterare, lärare, tränare, föräldrar, vänner, fiender, främlingar och andra kan alla kan hitta dina tidigare inlägg, även långt efter du själv kanske glömt bort dem eller tagit bort dem. Och det är nästan omöjligt att kontrollera vad andra människor skickar för meddelanden om dig. Tänk på det. Även om du har andra tankar och tagit bort en bild, finns det inget att göra om någon redan har kopierat upp bilden och postat den någon annanstans.

3. Ge inte efter för grupptryck eller påtryckningar, vare sig i den nära relationen eller i cybervärlden.
Mer än 40% av tonåringar och unga vuxna (42% totalt, 47% tonåringar, 38% av unga vuxna) säger att "press från killar" är en anledningen till att flickor och kvinnor skickar sexuellt suggestiva bilder. Mer än 20% av tonåringar och unga vuxna (22% totalt, 24% tonåringar, 20% unga vuxna) säger "tryck från kompisar" är ett skäl att killar skickar sexuellt suggestiva bilder.

4. Tänk på mottagarens reaktion.
Bara för att ett meddelande är tänkt att vara roligt betyder det inte att person som tar del av meddelandet uppfattar det på det sättet. Fyra av tio tonårstjejer som har skickat sexuellt innehåll som gjorde det "som ett skämt" och tonårspojkar (29%) är överens om att flickor som skickar sådana innehåll "förväntas leva upp till vad bilden uttrycker i verkliga livet". Det är lätt att vara mer provocerande eller lite obetänksamt retsam online, men vad du formulerar, postar eller skickar bidrar till hur verkligheten faktiskt skapas och det intryck du gör i den.

5. Ingen är helt anonym.
Nästan en av fem som skickar sexuellt suggestiva meddelanden och bilder, göra det till människor de enbart känner online (18% totalt, 15% tonåringar, 19% unga vuxna). Det är viktigt att komma ihåg att även om någon bara känner dig genom skärmnamn, online-profil, telefonnummer eller e-postadress, så hittar de dig om de försöker. Anonyma "vänner" är därtill troligen än mer ovarsam med din tillit och sin bildhantering.

K A T Eliazon
Leg.psykolog/socionom

Inga kommentarer:

Ny bok i psykologi - Eliazon

Publicerar i tryckt limbunden bokform 35-års erfarenheter och sentenser inom ämnesområdet psykologi. Boken (637 sidor i vackert mattlaminerat omslag) kan köpas alt. beställas hos din bokhandlare genom distribution via Publit.se och Bokrondellen. Du kan även beställa ditt exemplar via följande widget:

Köp boken PERSPECTIVAE - Världens bästa pappa hos:
Bokextra       Skolshoppen       Capris       Tanum       Bokliv       Lycknis       Antikvariat.net       BTJ       Ord&Bok        Booky       Bokia       Adlibris        Bokus
Jämför priser       Har du läst boken? Skriv en recension
Låna boken: Stockholms stadsbibliotek       Lunds universitets bibliotek      Innehållsförteckning     Läs recension av boken

Eliazon Beauté World Magazine