Litteratur & Böcker

Beställ våra böcker till lägst pris här (finns även i Internetbokhandeln): Litteratur & Böcker

fredag 6 februari 2009

Låt pyramiderna falla

Det sägs att den förre Nasdaq-ordföranden Bernard Madoff I USA har erkänt att han olovligen svindlat bort över 400 miljarder kronor av sina kundernas pengar i olika fondbolag uppbyggda på sätt som påminner om pyramidspel. Många celebriteter som Zsa Zsa Gabor, GM:s förre ordförande J. Ezra Merkin, San Francisco advokaten Stephen Abbott, författarinnan Alexandra Penney, skådespelaren Kevin Bacon, Wall Street ekonomen Henry Kaufman, filmregissörerna Stephen Spielberg och Pedro Almodovar, filmaktrisen Uma Thurmans fästman Arpad Busson, nobelpristagaren Elie Wiesel, finns bland de bedragna, plus över 13 000 andra vanliga investerare i form av privatpersoner, försäkringsbolag och banker. De flesta av de här kunderna är medvetna risktagare och lever på stor god fot, trots blåsningen. Förlorarna i levnadsstandard är inte de här människorna långt upp i pyramiden, utan människor som flertalet vid pyramidernas bas.

Pyramidspel bygger oftast på löften om en exponentiell tillväxt som också gör att de så småningom måste kollapsa. När pyramiden faller förlorar deltagarna längst ner i pyramiden alla sina insatser eller blir sittande med fullständigt värdelösa produkter. Bakom pyramidspelet gömmer sig oftast någon organisatör som styr och döljer hur spelet egentligen fungerar. Ett annat exempel på ett pyramidspel eller en pyramidliknande struktur som kommer att haverera på samma sätt som Madoff-affären är USA:s statsskuld på idag ofattbara $53.000.000.000.000 (53 biljoner dollar) inkl. bl a ofinansierade åtaganden för pensioner och sjukvård.

Statsskulden i USA beror på flera saker: 1. Ett för stort budgetunderskott till följd av vidlyftiga offentliga åtaganden (t ex krigen I Irak och Afghanistan). 2. För litet sparande hos företag och hushåll. 3. Bytesbalansunderskott p g a för liten egen produktion och för stor import. 4. Ett ledarskap som underlåter att göra någonting åt situationen. Amerikanarna skulle behöva höja skatterna med mer än 2 ggr av dagens nivå, för att ha en möjlighet att komma till rätta med statsskulden. När den här pyramiden rämnar lär USA få en ny kinesisk och kommunistisk president!

Sanningen är att hela den västerländska och globala fria marknadsekonomin och många av våra främsta välfärdssystem är uppbyggd som just dessa pyramidspel. Här gäller det både offentliga organisationer och stora privata vinstdrivande företag. Företagens, politikens, bankernas och nationalekonomernas stora misstag är att missförstå och hantera psykologin i allt detta. Sverige har exakt samma om än inte beloppsmässigt lika stora svårigheter, och det spelar ingen roll hur mycket pengar som vi nu försöker pumpa in i systemen med sedelpressar eller nya luftiga emissioners hjälp. Uppblåsta pyramider i självspegling och högmod faller med uppenbar tydlighet när tilliten rämnar.

Kommunernas och landstingens ekonomi är nu så utsatt att man planerar att minska personalen med minst 15.200 anställda. Verksamheter läggs ned eller devalveras på allt innehåll. Konkurserna ökar på bred front. Försäkringskassan behöver 1 miljard extra. Försvaret kostar 40 miljarder, för en armé på bara 15000 soldater. Bankerna ska smörjas med ytterligare 50 miljarder kronor. SAS behöver ytterligare 6 miljarder. De stora industriföretagen gör miljard förluster och varslar personal i horder och dagligen. Endast prospekteringen av uran i Norrland går strålande(!). De gamla pyramiderna och de bankruttna politiska systemen faller i Sverige, som tomma lätta korthus. Vi blir alla små frön i den här vinden.

Låt pyramider av elephantiasis, excesser i självbelöning, brist på ledarskap, halvkorruption, byråkrati, överkonsumtion och produktion av Monopolpengar, pladder, miljöförstöring och ohälsa falla. Det är dags att ge konkret kropp och vägledning om begreppen The New Queen, Voice of Commendatore, Gaze of Success och en Beauty Aging Therapy. Det här betyder en koncentration, en kommunikation och resursmobilisering mot en annan skönhetens och skapandets produktivitet, där nya livsbejakande trender och mänsklig överlevnad kan artikuleras och utvecklas som efterfrågade nyttigheter. Här handlar det om vända stress, förakt, allvarlighet, ekopati, sorg, ilska, panik och ångest ryggen och i stället höja upp och återinföra begrepp och ord som mildhet, vänlighet, hjälpsamhet, utbyte, lugn och ro, kontroll, tillit, heder, dygd, erfarenhet, utbildning, förkovran, njutning, glädje, skönhet, rekreation, andlighet, meningsfullt arbete, meningsfulla möten, föräldraskap, omsorg och en sundare och betydligt miljövänligare och lokalt anpassad meditativ konsumtion.

Här kan äntligen konstnären kallas företagsledare, revisorn artist, skönheten råvara, musikern vd, poeten politiker och pedagogen en slug investor. Låt Ikaros och de besjungna pyramiderna falla, lär dig leva i harmoni och glädje som många t om i tredje världen klarar av idag. Lekstugans tid är över. Blanda och ge om i kortleken, investera hellre för en ljus och mer hoppfull framtid, i t ex barnen som fortfarande leker. Den här vägen tar oss naturligtvis aldrig tillbaka till en Oskuldens tid, den innebär ingen enkel snabbfix-lösning, utan en svår, mödosam, intellektuell och analytisk arbetsinriktning lager-för-lager, organisation för organisation, mot en större humanitet och bättre resurshushållning i välståndsarbetet. Omprövningen kräver tuffa och ibland omedelbara åtgärder. Kavla upp ärmarna, prioritera avvägt och riktigt. Börja stryka med glöd och en röd penna för uthålligare överlevnad och en mer bestående skönhet och framtidsinriktad produktion, med Eliazon.

K A T Eliazon
Leg.psykolog/socionom

1 kommentar:

Rockyboy sa...

Du skriver att Madoff skandalen "drabbar ingen fattig". Min erfarenhet är att det uti periferin i dylika skandaler ALLTID är de mindre bemedlade som råkar mest illa ut.

Ny bok i psykologi - Eliazon

Publicerar i tryckt limbunden bokform 35-års erfarenheter och sentenser inom ämnesområdet psykologi. Boken (637 sidor i vackert mattlaminerat omslag) kan köpas alt. beställas hos din bokhandlare genom distribution via Publit.se och Bokrondellen. Du kan även beställa ditt exemplar via följande widget:

Köp boken PERSPECTIVAE - Världens bästa pappa hos:
Bokextra       Skolshoppen       Capris       Tanum       Bokliv       Lycknis       Antikvariat.net       BTJ       Ord&Bok        Booky       Bokia       Adlibris        Bokus
Jämför priser       Har du läst boken? Skriv en recension
Låna boken: Stockholms stadsbibliotek       Lunds universitets bibliotek      Innehållsförteckning     Läs recension av boken

Eliazon Beauté World Magazine